Com un esquimal en el desert, sr. Lòpez Tena.

A. López Tena.

Si és bo que els feixistes li donen punts negatius, doncs jo sr. López Tena, li dono un munt de punts positius. I si ens atenem a què sóc independentista fins al moll de l’os, podríem dir que anem bé. És més, en aquest darrer “affair” al Parlament al tractar de “genocides” del poble català al grup parlamentari popular en la seva actuació en les Illes Balears, té, com el de molts de nosaltres, el meu suport. A pesar que hagués preferit la paraula “etnocidi” enlloc de “genocidi“. I no tinc ni immunitat parlamentaria ni de cap tipus. Si hem d’anar a la presó, anem-hi junts i si hem de pagar multa paguem-la entre tots. Ara bé, deixant apart aquest darrer episodi, també li dono un punt negatiu i de ben gros, i de feixista no en tinc gens.

Borden doncs cavalquem…

Lamento ser la nota discordant, fins ara si anàvem bé, molt bé. Però, crec que arribat l’hora de canviar de discurs. Tots els catalans de sentiment ja són a hores d’ara independentistes, per tant es absurd i una mala estratègia continuar amb l’España o els espanyols ens roba i millor passar a un, l’Estat ens roba, amb molta menys càrrega emotiva. Entenc que per ser visibles i sortir als mitjans s’ha de parlar amb paraules gruixudes, que facin saltar més d’un ressort del sentiment espanyol. Però si l’independentisme a de créixer amb Solidaritat dins d’ell, no és anant a buscar gent a l’extrem, que d’aquí ja hi som tots, sinó anant a posicions més centrals. Pensi que a la gent que no busca informació, que només és topa o ensopega sense voler amb ella, l’únic discurs que els hi arriba és “Solidaritat: España ens roba”. Els que arribem a la informació de manera activa i no de forma passiva, sabem que tot NO es redueix a un “Solidaritat: España ens roba” que al darrere hi ha un munt de feina que es fa bé i pel bé del nostre país. Plena de política de futur, però també de la del dia a dia. i no parlem, de quan feu enrojolar a un munt de diputats posats en assumptes vergonyosos, que abans quedaven ocults. I tot tant sols amb tres diputats. D’aquesta manera de fer me’n sento orgullós. Que surti a la llum i és mostri que hi ha vida més enllà dels partits de sempre i de la ruqueria del vot útil que no fa més que empobrir-nos, és feina de tots.

Però no és per això que li poso el punt negatiu, a la fi, dir España ens roba, no deixa de ser cert i si aquesta es considerada com l’estratègia bona o no, tot són opinions. Pel que li poso el punt negatiu, tot i sabent que a un home com vostè no li faré perdre el son, és per la seva actuació al programa del dimarts “Catalunya Opina” del Canal Català, dient que,” faríem fora de Catalunya espanyols i d’altres pobles.” El diputat Cañas, al seu costat semblava un sant baró, remarcant-ho i posant-hi la salsa al seu gust i vostè sr. Tena continuava sense aclarir-ho, si és que hi havia quelcom aclarir. El sr. Cañas, després, amenaçant-nos de si anem per aquest camí… I enlloc de demanar-li quin era aquest camí? I deixar-li clar que el nostre únic camí és plenament democràtic, (així ho crec i ho espero), i demanar-li si ell ni té algun al marge, possiblement violent, que ho digués i sinó a què venien aquelles amenaces? Amb mètodes democràtics mai s’amenaça. Ningú diu, “os montaré un referéndum que sus vais a enterá”. No té ni sentit, per amenaçar s’hauria de canviar la paraula “referèndum” per la de “pollo”. A no ser que la intenció sigui posar-li les urnes per barret. Al final el sr. Cañas quedà com un senyor raonable i nosaltres com uns energúmens intransigents, bordejant allò que ens és tant odiós, el feixisme.

Tinc dubtes que féssim algun independentista més, d’això es tracta, no? Pel contrari, n’estic plenament convençut que gent que es mantenia fins llavors al marge, perquè sentint-se espanyola entenia les nostres raons, per fi prenguessin partit i no a favor de la independència precisament.

Em costa, però molt molt, creure que vostè s’estigués referint a fer fora gent de Catalunya, tal i com sona… Alguna explicació o matís hi ha d’haver en tot això. Però cregui’m, aquest va ser el missatge que estava present al acabar el programa. Sense anar més lluny avui un espectador ho ha tornat a recordar i també va entendre així el missatge.

De sobte em vaig sentir centrat. Jo que em creia a l’extrem, resulta que m’havien avançat per la dreta i jo sense assabentar-me. Però si la cosa va de deportacions, de mirar ph’s, colors, cognoms… Bo seria saber-ho, almenys jo ho necessito, perquè això ja no és estratègia, ni de si és bona o no. Això ja són posicionaments ideològics amb els quals no hi combrego.

Més ens valdria entendre que la creuada pedagògica cap a els espanyols ja s’ha acabat. Està molt bé participar en programes per a Catalunya i els catalans a on es tractin temes identitaris. Però per a res en programes d’àmbit espanyol com “El pont aeri”, a on no surt el raonament sinó la víscera. Això és el que necessita l’unionisme, que aflori la víscera que desperti a molt adormit. A l’independentisme només ens cal més i més raonament a favor de i en contra de res. Vostè mateix, va ser el primer de preguntar-se, què coi feia en una part del programa a on es preguntaria “¿Se siente orgulloso de ser español?”. Com un esquimal en el desert senyor Tena, com un esquimal en el desert.

De moment, que l’últim apagui la llum.

  11 pensaments a “Com un esquimal en el desert, sr. Lòpez Tena.”

  1. Molt encertat Pau. És llàstima que gent tan preparada i amb una capacitat de fer feina tan gran malbarati tan d’esforç.

   Tinc admiració per a en López Tena, però, en alguns aspectes els veig errats.
   Sovint prenen actituds ideològiques proactives esquerranes que malbaraten la possibilitat de vot, l’independentisme necessita CENTRALITAT.

   UNA ABRAÇADA.

  2. Gràcies Xavier,

   Jo també l’admiro en un munt de coses… I no diguem quan fa callar la caverna amb els seus coneixements. Però en algunes coses trepitja alguna ratlla, com dir genocidi enlloc de etnocidi, que amb la precisió s’ho haguessin hagut d’empassar amb patates i en aquesta en concret del programa C.O, m’encantaria que donés una explicació que esborrés la sensació que volen fer neteja ètnica. Estic segur que no volia dir això. Però amb l’ajut d’en Cañas quelcom molt semblant va quedar.

   Una abraçada!

  3. Pau, m’ha agradat molt l’article, no vaig veure el programa, però pel que en dius, amb algunes coses el Sr. López Tena no va estar pas encertat…
   Quí vol fer fòra de Catalunya??? Em sembla que és una qüestió que necessita ser aclarida…
   M’has fet veure coses que m’havien passat per alt..
   Com sempre, admiro la teva manera d’escriure. Moltes gràcies!!

  4. Marta,

   A mi també m’ho sembla que haurien de ser aclarides. Però dubte que faci cas d’una persona com jo. O pot ser que consideri que no hi ha res aclarir, que també m’agradaria saber-ho.

   Gràcies pel teu comentari Marta, com sempre es nota que ets amiga.

   Un petó.

  5. Pau, no vaig veure el programa, però tens raó que de vegades erra en el discurs: últimament feia la impressió d’haver-ho solucionat, lamento moltíssim que hagi tornat a recaure. Esperem que hagi estat puntual, perquè és molt bo i seria ben trist perdre el seu potencial!

  6. Víctor,

   Res m’agradaria més que en donés una explicació de tot plegat. Si que és veritat que d’una frase d’ell, dient que faria fora els espanyols i altres… En cañas si va a fer sang i posar-hi tot el formatge que va poder, parlant de deportacions, de trens, d’estrelles penjades a la roba i de tot el que va poder i el van deixar. Però ell sense donar explicació i només posar aquell somriure o mig riure sorneguer tant característic que té, un xic irònic, no feia més que incrementar la sensació que l’havien enxampant en fals.

   És una persona amb molt d’orgull i no sé que farà, no sé ni si n’és conscient o si ja ho té bé. Jo li he penjat l’escrit a la seva pàgina del Facebook, si ho ha llegit o ho farà o si és ell personalment qui la gestiona o qui ho faci li passarà la informació, no en tinc ni idea.

   Penso, que hauria de ser en el mateix programa on ho fes. N’estic segur o vull creure que ell no té el pensament que allà va semblar que tenia. Però si la seva resposta és només el silenci. M’hauré de replantejar algunes coses i abans de prendre alguna decisió dràstica, tornaré a demanar explicasions però més seriosament i donant més coses per suposat i no com ara que en tinc tots els dubtes del món. Ho faré personalment, no com ara, per a res m’agradaria que d’això sent fes causa i anés més enllà d’un malentès com penso que és i que s’acabarà per aclarir. Però si no és així, per mi que caigui en el son dels oblits, que l’únic que podria fer és augmentar el mal que ja hagi pogut fer. Segons resposta, la decisió la prendre per mi, sense buscar cap tipus de recolzament, que no em fa falta per res, que jo no em presento ni em presentaré a res, ni cobro un euro d’enlloc. En canvi, ell sí que ho necessita i si és per portar-nos a la independència i se m’antulla com un personatge importantíssim pel seu coneixements de la llei, ja m’he estat bé, i si li hem de parar els peus en alguna cosa en la nova Catalunya perquè no ens agradi, doncs ja ho farem.

   Una abraçada Víctor i gràcies per deixar el teu comentari.

  7. Jo si que entenc lo que vol dir amb aquest programa el sr. Lopez Tena. I a mes ell se pot permetre aixó que diu, que es resposta de lo que vuldriem di milers de catalans i no tenim collons a dir. Pero aquest milers de catalans que varem fugí a la gerra per evitá el extermini catalá si torneren a la vida dirían molt mes que el sr. Lopez Tena, per molt contendents que siguin les seues paraules no te comparació amb les fetes espaÑoles. Salutación, ah i se acabat el broquil.

  8. Moregons,

   Se’n fa difícil respondre’t… Si quan dius que els catalans “varem” fugir, aquest “varem” és literal i vol dir que vas ser un d’ells, suposo que tu sabràs molt millor que jo el que voldrien els que ja no hi són. Per tant t’agrairia, que si tu a més saps que volia dir en Tena, ens ho fessis saber, el que ell o tu creieu que s’ha de fer. A qui s’ha de fer fora, quin és el criteri? I no tant sols va parlar d’espanyols, eh! De debò que m’agradaria veure amb algú que sap posar la línia a on comencen els teus i acaben els altres.

   Una abraçada, i contestis o no, gràcies pel teu comentari… Diria que molt interessant comentari.

  9. Vaig veure el programa del Canal Català. Exactament va dir que els que no es sentissin catalans marxessin de Catalunya. De tota manera estic d’acord que no va poder explicar be el que volia dir i el Cañas li va treure els tres peus al gat.

  10. Virgínia,

   No recordo exactament les paraules, però és molt probable que fossin aquestes que dius, perquè llavors explicaria que a mi em quedes que no sols es referia a els espanyols… Suposo que a Catalunya hi deu d’haver un munt d’altres nacionalitats que no es senten catalans. Francesos, anglesos, italians, alemanys, espanyol, xilens, colombians, xinesos… Tal i com passa en tota la resta dels països del món, que hi viuen i treballen sentint-se d’un altra nacionalitat. Inclús en altres països fora de Catalunya, i pel motiu que sigui, perquè s’han casat amb un estranger, per motius de feina els han traslladat a la seu d’una empresa internacional, per estudis… Que són i se senten catalans.

   És a dir, imagineu-vos, si cal o no una explicació.

   Gràcies Virgínia, per participar amb el teu comentari i aclarir millor quines foren les paraules d’ALP.

   Una abraçada!

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *